S2-oppilaan tuki alakoulussa

15.2.2022 14:00

Koulutus järjestetään verkossa

On tärkeää, että S2-oppilaan tehtäviä ei helpoteta vain siksi, että hänen suomen kielen taitonsa on vasta kehittymässä. Häntä tulee auttaa kohti OPSin kaikille yhteisiä tavoitteita ja näyttämään osaamisensa. Se onnistuu, kun opetus on kielitietoista ja kun oppilas saa oikea-aikaista tukea. Viimeistään päättöarviointi on armoton – siinä kriteerit ovat kaikille samat.

”Koulutuksen vetäjät olivat todellisia käytännön opetustyön asiantuntijoita!”

”Näinkin lyhyt ja tiivis koulutus sai näkemään oman opetuksen ja koulun käytänteet uudessa valossa. Puhdisti mieltä.”

Monikielisten ja suomi toisena kielenä -oppilaiden määrä kouluissa kasvaa koko ajan. Mitä teen kun opetusryhmässäni on oppilaita, joille suomenkieliset sisällöt ovat vaikeita? Miten voisin kehittää omaa opetustani niin, että se tukisi kaikenlaisia oppilaita? Miten opetan S1- ja S2-oppimäärää rinnakkain? Miten S2-opettajan resurssia voi käyttää joustavissa opetusjärjestelyissä ja -ryhmittelyissä? Miten tunnistaa oppilaiden erilaisia tuen tarpeita ja tukea niissä?

Kielen oppimista ja sisältöjen oppimista ei voi erottaa toisistaan, koska suomen kieli on oppilaalle väline, jolla hän opiskelee joka päivä. Tästä syystä oppilaan kaikki opettajat ovat myös kielenopettajia. Oppilas myös oppii kieltä paremmin, kun hän keskittyy kielen sijaan oppimaan sisältöjä. Kun opettaja puolestaan tulee tietoiseksi opettamansa oppiaineen sanastosta, ilmaisutavoista ja aineen tekstien tyypillisistä rakenteista, hän pystyy tuomaan ne näkyviksi oppilaille. Tällaisesta kielitietoisesta opettamisesta hyötyvät kaikki oppilaat.

 

Kenelle

Alakoulun luokanopettajille, aineenopettajille, erityisopettajille ja koulunkäynninohjaajille, jotka työskentelevät S2-oppilaiden kanssa.

 

Hyöty osallistujalle

Osallistuja saa käytännön ideoita kielitietoiseen opettamiseen sekä työkaluja tarkastella omaa opetustaan kielitietoisesta näkökulmasta. Koulutuksessa pohditaan yhdessä koulutettavien kanssa toimivia käytänteitä monikielisten oppilaiden tukemiseen.

 

Koulutusajankohdat ja -sisällöt

Koulutus muodostuu kolmen 2h pituisen webinaarin sarjasta. 

 • Monikielisyys koulussa (kielitietoisuus, oppilaiden erilaiset lähtökohdat, oppimäärä)
 • Kielitietoinen opetus käytännössä
 • Oppikirjatekstin käsittely kielitietoisesti 
 • Kielelliset tavoitteet opetuksessa
 • Tekstilajien kirjoittaminen mallintamalla
 • S2-oppilaan arviointi
 • Monikielisten oppilaiden oppimisvaikeudet ja niiden tunnistaminen

 

1. webinaari 

Ajankohta 15.2.2022 klo 14.00-16.00

 • Monikielisyys koulussa (kielitietoisuus, oppilaiden erilaiset lähtökohdat, oppimäärä)
 • Kielitietoinen opetus käytännössä

 

2. webinaari

Ajankohta 17.3.2022 klo 14.00-16.00

 • Oppikirjatekstin käsittely kielitietoisesti
 • Kielelliset tavoitteet opetuksessa
 • Tekstilajien kirjoittaminen mallintamalla 

 

3. webinaari

Ajankohta 24.3.2022 klo 14.00-16.00

 • Tekstilajien kirjoittaminen mallintamalla
 • S2-oppilaan arviointi
 • Monikielisten oppilaiden oppimisvaikeudet ja niiden tunnistaminen

 

Hinta

Ennakkovaraajan etuhinta 165 € + alv 24%/hlö, voimassa 31.1.2022 asti!

Tämän jälkeen normaalihinta 180 € + alv 24%/hlö.

 

Perumisehdot

Voit peruuttaa osallistumisesi maksutta viimeistään 14 vrk ennen koulutusta. Myöhemmin tulleista peruutuksesta veloitetaan 50 % koulutuksen hinnasta. 7 vuorokautta ennen koulutusta tai myöhemmin tehdystä peruutuksesta veloitetaan täysi hinta. Sairastapauksissa palautamme koulutusmaksun lääkärintodistusta vastaan. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa toiselle henkilölle.

Koulutus voidaan peruuttaa järjestäjien taholta viimeistään kaksi viikkoa (14 vrk) ennen koulutusta, jos ilmoittautuneita ei ole riittävästi.

 

Tilaa koulutus

Jos haluat tilata koulutuksen omaan kuntaasi tai kouluusi, ole yhteydessä Heidi Lindholmiin, heidi.lindholm@edita.fi 050 5613517.

Tilauskoulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä tilaajan kanssa ja ne räätälöidään tilaajan koulutus- ja kehittämistarpeiden mukaisesti.

 

Valitse haluamasi ilmoittautumisvaihtoehto
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen päättyy
Hinta
Määrä

Ilmoittautuminen päättyy 15.2.2022 13:50
180,00 € (+ALV 24%)

Määrä:


Ajankohta

Alkaa:  

15.2.2022 14:00

Päättyy:  

24.3.2022 16:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Koulutus järjestetään verkossa


Lisätiedot

Edita koulutukset

050 328 3440

info.koulutukset@edita.fi

Kouluttaja

Annukka Kinnunen, KM, suomi toisena kielenä -opettaja ja käsityönopettaja. Annukka on toiminut ala-asteen S2-opettajana Helsingissä vuodesta 2007. Työssään hän on nähnyt, miten tärkeää S2-oppilaiden oikeanlainen tukeminen on, jotta he menestyvät opinnoissaan. Hän on työuransa aikana kokeillut käytännössä monenlaisia opetus-ja arviointitapoja. Myös samanaikaisopettaminen on tuttua. Hän on innostunut S2-alan uusista virtauksista ja haluaa kehittää S2-oppilaiden opetusta yhä parempaan suuntaan.