Miten aurinkovoimaloiden lupa- ja kaavoitusprosessi etenee? Millaisilla ratkaisuilla aurinkovoimahankkeita on Suomessa viety eteenpäin? Miten kaavoitus- ja lupaprosessia selkiytetään?
Kiinnostus aurinkovoimaa kohtaan on kasvanut valtavasti. Innostuksen ryöpsähtämisen syitä ovat ilmastoseikat, energiakriisi ja se, että aurinkovoiman tuotanto voidaan usein käynnistää tuulivoimaa nopeammin.
Aurinkovoimaloiden kaavoitukseen ja lupiin liittyy kuitenkin useita auki olevia kysymyksiä, jotka saavat sekä aurinkovoiman kehittäjät että maanomistajat ymmälleen. Suomessa ei ole selkeää lainsäädäntöä tai yhtenäisiä käytäntöjä liittyen teollisen kokoluokan aurinkovoimaloiden luvitukseen ja kaavoitukseen. Ympäristöministeriön keväällä 2023 perustama ohjausryhmä on laatinut opasmateriaalia selkiyttämään suurten aurinkovoimaloiden kaavoituksessa ja rakentamisessa sovellettavia käytäntöjä. Oppaan on tarkoitus valmistua syksyllä 2024.
Koulutuksessa käydään professori Ari Ekroosin, ympäristöneuvos Sanna Anderssonin ja asianajaja Jaakko Kanervan johdolla läpi aurinkovoimaloiden kaavoitus- ja lupaprosessin lainsäädäntökehikkoa sekä erilaisia ratkaisuja, joilla hankkeita on päästy viemään Suomessa eteenpäin. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ylitarkastaja Kirsi Nieminen puolestaan avaa ympäristövaikutusten arviointia aurinkovoimalahankkeissa. Kuulemme myös case-puheenvuoron: Vapo Terran tuuli- ja aurinkovoimakehityksen projektipäällikkö Heikki Nivala kertoo käytännön kokemuksia Kotkan Torvmossenin entisellä turvetuotantoalueella sijaitsevan aurinkovoimalan luvituksen viemisestä kohti maalia.
Koulutus vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Millainen on aurinkovoimalahankkeiden kaavoitusta ja lupia säätelevä lainsäädäntökehikko?
- Millä erilaisilla ratkaisuilla aurinkovoimalahankkeita on Suomessa viety eteenpäin (mm. kaavamuutos, poikkeamispäätös, rakennuslupa)?
- Miten aurinkovoimalahankkeiden ympäristövaikutuksia arvioidaan?
- Millaisia käytännön kokemuksia kaavoitus- ja lupaprosessi on kerryttänyt suuressa aurinkovoimapuistohankkeessa, jonka luvitus on pääsemässä tänä vuonna maaliin?
- Miten aurinkovoimaloiden kaavoitus- ja lupaprosessia on tarkoitus selkiyttää?
Kenelle?
Koulutus on suunnattu mm
- maanomistajille
- aurinkovoiman kehittäjille
- kuntien maankäytön asiantuntijoille
- juristeille
- uusiutuvan energian hankkeiden parissa työskenteleville konsulteille ja muille asiantuntijoille.
Koulutuksen osallistuja saa:
- Asiantuntevan ja käytännönläheisen koulutuksen aurinkovoimaloiden kaavoitus- ja lupaprosessista ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.
- Mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja kommentteja kouluttajille ennakkoon sekä koulutuksen aikana (Lähetä ennakkokysymyksesi: asiakaspalvelu.koulutukset@edita.fi).
- Koulutuksen webinaaritallenteen puolen vuoden ajaksi käyttöönsä.
- Edilex-verkkopalvelun käyttöoikeuden määräajaksi (alkaen ilmoittautumisesta ja päättyen neljä viikkoa koulutuksen jälkeen). Kun haluat ottaa palvelun käyttöösi, toimi näin.
Alennukset & Edut
- Edilexin käyttäjät: -20% koodilla EDILEX20
- Creditan käyttäjät: -20% koodilla CREDITA20
- Julkisen sektorin sekä yleishyödyllisten yhteisöjen edustajat: -15% koodilla JULKINEN
- Juristiliiton jäsen: -20% koodilla JURISTILIITTO
Alennuskoodien alennus lasketaan 1 hlö perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.
Varmista paikkasi koulutuksessa ilmoittautumalla viimeistään kaksi viikkoa ennen koulutuspäivää.
Ryhmäetuhinnan saa, kun samasta organisaatiosta ilmoitetaan monta osallistujaa samalla kertaa.
Haluaisitko tilata omalle organisaatiollesi räätälöidyn koulutuksen? Tutustu tilauskoulutuksiimme.